THE IMPORTANCE OF MUSIC IN OUR LIFE eTwinning projekt

12.05.2013 23:13

Naša škola sa opäť stala členom eTwinning-ovej komunity pre školy v Európe, keď Mgr. Katarína Quintas prijala ponuku na spoluprácu na zaujímavom projekte od Socratesa Vasiopoulosa z Lýcea v gréckej Mezopotámii-Kastórii v novembri minulého roku.                                 

A práve spolupráca je to, čo eTwinning, hlavná činnosť elektronického vyučovacieho programu Európskej komisie spusteného v 2005, podporuje – spolupráca s využitím Informačných a Komunikačných Technológií poskytovaním podpory, nástrojov a služieb pre školy. eTwinning portál (www.etwinning.net), prístupný v 25 jazykoch so svojím pracovným prostredím Twinspace je hlavným miestom na činnosť a stretnutia učiteľov a študentov európskych krajín. Zabezpečuje im online nástroje, ktoré sú prispôsobené na to, aby si našli partnerov, vytvorili projekt, vymieňali si nápady, skúsenosti z praxe, a začali spolupracovať. Rastúca a aktívna komunita asi 170,000 registrovaných členov, ktorí doteraz (do júla 2012) pracovali na viac ako 5, 300 projektoch zahŕňajúcich dve alebo viaceré školy prispela k zmene pôvodného motta eTwinning-u z "Školské partnerstvá v Európe" na "Komunita pre školy v Európe".

A tak v zmysle myšlienky nájdenia si školskej dvojičky vzniklo v novembri 2012 nové partnerstvo medzi Obchodnou akadémiou v Topoľčanoch a Lýceom v Mezopotámii-Kastórii v Grécku. Vytvorili sme projekt s názvom "The importance of music in our life / Význam hudby v našom živote", ktorého hlavným cieľom bolo zlepšiť komunikačné schopnosti študentov zapojených v projekte v anglickom jazyku, rozvinúť ich používanie IKT a oboznámiť sa s rôznymi druhmi hudby, tradíciami a kultúrou partnerskej krajiny.

Reálna práca na projekte začala v decembri 2012, keď si 11 študentov I. C triedy pod vedením Mgr. Kataríny Quintas, koordinátorky projektu, vytvorilo svoje profily v Twinspace, pracovnom prostredí na spoluprácu). Študenti sa rozdelili do pracovných tímov a každý tím vytvoril prezentáciu o svojich i oboch škôlčlenoch a ich záujmoch.

V priebehu februára až marca 2013 sa uskutočnili tri online stretnutia, na ktorých študenti oboch škôl komunikovali v Twinspace prostredí, vymieňali si detailné informácie o sebe a svojich školách, vytvorili a zverejnili prezentácie a kvízy o ľudovej a populárnej hudbe v oboch krajinách, či dotazník o vplyve hudby na náš život, ktorého výsledky boli tiež publikované v Twinspace prostredí.

V súčasnosti pracujú obe strany na vyhodnotení celého projektu.